Älä ennusta, vaan ennakoi – ja tee se nyt 

Mies oletettu seisoo kädet puuskassa rakennuksen ja viheriön edessä
15.10.2024

Talvi on pian täällä, ja monissa yrityksissä mietitään kylmän kauden aikaisia sähkösopimuksia. Energiatilanne voi vaikuttaa yritysten kustannuksiin ja kilpailukykyyn, joten on ymmärrettävää, että monet haluavat ennustaa säätilan, geopoliittisten muutosten tai muiden tekijöiden vaikutuksia sähkönhintoihin. Haluan kuitenkin antaa yrityksille vinkin: Älä ennusta, vaan ennakoi – ja tee se heti. 

Yritysten sähkönhankinnassa ennakoinnilla ja suunnitelmallisuudella voidaan vähentää riskejä sekä hyödyntää markkinoiden suotuisia hetkiä. Annan esimerkin tosielämästä: 

Eräänä syyskuun päivänä klo 14:52 salkunhoitaja hälyttää ja soitamme asiakkaalle: ”Olemme alle tavoitetason”. Asiakas toteaa: ”Ostakaa”, ja puhelu päättyy. Muutaman sanan puhelu johti asiakkaalle erinomaiseen lopputulokseen. Nopea reagointi on tärkeää, mutta oleellista on kuitenkin kaikki se työ, joka on tehty ennen oikean ostohetken metsästämistä. Riskipolitiikka ja toimintatavat oli sovittu asiakkaan kanssa jo kauan ennen tätä hetkeä. 

Miksi ennakointi on tehokkaampaa kuin ennustaminen? 

Sähkön hinnan muutoksia on houkuttelevaa yrittää ennustaa, mutta käytännössä se on usein haastavaa. Yritysten kannalta tehokkaampaa on rakentaa systemaattinen lähestymistapa sähkönhankintaan. Tämä tarkoittaa riskianalyysin tekemistä ja sähkösopimuksen valintaa, joka vastaa yrityksen tarpeita ja riskinsietokykyä. 

Ennen kuin teet päätöksiä, mieti, kuinka kriittinen energianhinta on yrityksesi kannattavuudelle: 

  • Arvostatko budjetoitavuutta ja vakaata hinnoittelua? Tällöin kiinteähintainen sähkösopimus voi olla paras vaihtoehto. 

  • Onko yrityksellä mahdollisuus ohjata kulutusta halvemmille tunneille? Jos näin on, spot-hintaan perustuva sopimus voi tarjota joustoa ja kustannussäästöjä. 

  • Vai sopisiko hybridiratkaisu, jossa pystyt hajauttamaan hintakiinnityksiä sekä hyödyntämään sähköpörssin edulliset ajankohdat? 

Esittelen vielä toisen elävän esimerkin, tällä kertaa henkilökohtaisesta elämästäni: 

Tänä maanantaina 14.10. klo 9:00 pörssisähkön hinta oli 28,5 snt/kWh. Yhtenä syynä oli, ettei maanantaina tuullut käytännössä lainkaan. En ollut kuitenkaan huolissani, koska tiedän, että pörssisähkön keskihinta on ollut 6,52 snt/kWh viimeisten 12 kuukauden aikana. Laitoin tulen takkaan ja minulla on muutenkin mahdollisuus ajoittaa osin kotini kulutusta, joten pörssisähkö on minulle sopiva. 

Mitä yritysten kannattaa ottaa huomioon juuri nyt? 

Ihan viime viikkoina hintaa on heilutellut Lähi-idän tilanne. Hintataso on edelleen suhteessa Saksaan melko matala. Euroopassa viimeiset kaksi talvea ovat olleet melko lämpimiä, mutta aina on mahdollista, että väliin saadaan kylmempikin talvi. Epävarmuustekijöitä voisi listata vaikka kuinka paljon: hidastuva talouskasvu, geopoliittiset riskit ja politiikka, muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaalit.  

Nykyinen sähkön systeemihinta on kuitenkin laskenut kohtuulliselle tasolle – noin 11 prosenttia vuoden alkua edullisemmaksi. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa hyvä vesitilanne, leuto, sateinen ja tuulinen sää sekä aiempi polttoaineiden hintojen tasaantuminen. Edelleen voi olla järkevää harkita osan sähkönhinnasta kiinnittämistä. 

Tee siis päätöksiä, jotka suojaavat yrityksesi odottamattomilta hintavaihteluilta. Ennakoi nyt, ja varmista, että yritykselläsi on selkeä sähkönhankintastrategia, joka vastaa markkinoiden haasteisiin – ja mahdollisuuksiin. 

Mika Berg
Yritysmyynnin päällikkö
Turku Energia Energiaratkaisut