Millaisen sähkösopimuksen valitsen 

Kuvassa vaaleahiuksinen nainen katsoo hymyillen kameraan
12.6.2024

Tällä hetkellä sähkösopimuksista on tarjolla reilusti vaihtoehtoja, joista voit valita juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen. Juuri tämä taitaa olla yksi suurimmista haasteistasi. Et aina oikein tiedä tarpeeksi sähköasioista, tai sinua ei edes kiinnosta paneutua asiaan, ja kokonaisuus vaikuttaa kaiken kaikkiaan kovin monimutkaiselta. 

Suosi hiilineutraalia energiaa 

Ensimmäinen ja vastuullinen valintakriteerisi on etsiä sähkösopimus, joka on tuotettu uusiutuvalla energialla tai co2-vapaasti. Näin tuet osaltasi vihreää siirtymää ja yhteistä matkaamme kohti hiilineutraalimpaa tulevaisuutta. Olet ehkä huomannutkin, että monesti edullisimmat sähkösopimukset ovat niin kutsuttua sekasähköä eli niiden energia on joko osittain tai kokonaan tuotettu fossiilisilla polttoaineilla. Sähkösopimusten uusiutuva tuotantomuoto todennetaan alkuperätakuiden avulla ja ne ovat sähkön myyjälle maksullisia. Tästä syystä myös uusiutuvasti tuotettu sähkösopimus on yleensä hieman kalliimpi. 

Kuukausittaisen sähkölaskusi määrä seuraa luonnollisesti aina ajankohdan energiankulutustasi. Sähkön kulutusmäärä taas riippuu kotisi koosta ja lämmitysmuodosta sekä sähkölaitteidesi kulutuksesta. Perinteisesti kulutus ja sen myötä myös sähkölaskut ovat suurempia lämmityskaudella kuin kesäkaudella. Nykyisin monessa kodissa oleva kesäajan jäähdytys ja sähköauton lataus vaikuttavat sähkölaskun loppusummaan. 

Tee määräaikainen sopimus ja unohda se 

Määräaikaisen sähkösopimuksen tehtyäsi voit rauhassa pitää taukoa sähkömurheista sekä talvisin että kesäisin. Sopimus on nimensä mukaisesti voimassa määräajan, esimerkiksi vuoden tai kaksi vuotta. Sillä on kiinteä hintataso, eivätkä sähkön markkinahintatason heilahdukset näin ollen vaikuta sähkölaskuusi. Määräajan lähentyessä loppuaan saat meiltä varmasti hyvissä ajoin tarjouksen uudesta sähkösopimuksesta. Silloin voit taas tarkastella yleistä hintatasoa ja halutessasi vaihtaa sähkösopimusta. Louna Lähi ja Louna Tuuli ovat hyviä esimerkkejä kilpailukykyisesti hinnoitelluista ja uusiutuvalla energialla tuotetuista määräaikaisista sopimuksista. 

Intohimona tiivis hintaseuranta ja kulutuksen ohjaus 

Tuntihintainen sähkösopimus eli pörssisähkö vaatii sinulta enemmän hintatason seuraamista ja kulutuksen kohdentamista, mikäli haluat ottaa kaiken irti edullisimmista tunneista. Sähkön tuntihinta määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä ja sen lisäksi maksat siitä sähkön myyjällesi kulutusmäärään perustuvaa välityspalkkiota ja kuukausittaisen perusmaksun. Tuntihinnat ovat yleensä edullisimpia öisin, ja hintaerot päiväajan ruuhkatunteihin voivat olla huomattavat. Parhaiten hyödyt tästä sopimustyypistä, jos voit helposti ohjata isompia kulutuskohteitasi, esimerkiksi lämmitystä tai vesivaraajaa, toimimaan yöaikaan tai kohdentamaan kulutuksesi sähkön pörssihintojen mukaan.  

Louna Tunti -sopimuksessa on hyvin edullinen välityspalkkio. Sen rinnalla on vaihtoehtona myös Louna Nero -sopimus, jonka jokaisesta tunnin kulutuksesta on puolet kiinteähintaista ja puolet laskutetaan pörssisähkön tuntihinnan mukaan. Louna Neron avulla puolitat riskisi korkeiden sähkön pörssihintojen suhteen. 

Ymmärrät sesonkivaihtelut ja haluat liikkumavapautta 

Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset seuraavat sähkön markkinahintatasoa maltillisesti vuoden aikojen vaihteluiden mukaan ja sopimushinta päivittyy noin 2–4 kertaa vuoden aikana. Saat ilmoituksen hinnanmuutoksesta vähintään kuukautta ennen ajankohtaa. Tämän sopimuksen etuna on se, että sähkön markkinahinnan yksittäiset heilahtelut eivät näy sähkön hinnassa, mutta hinta ei kuitenkaan ole sidottu pitkäksi ajaksi, kuten määräaikaisissa sopimuksissa. Näin ollen saat hyödyn markkinahintojen laskusta nopeammin ja voit myös vaihtaa helposti toiseen sopimustyyppiin 14 vrk irtisanomisajalla. 

Ekologinen Louna Vehreä -sopimus on tuotettu tuuli- ja vesivoimalla sekä biomassalla. Sen hinta vaihtuu vuodenaikojen mukaan sähkön markkinahintatason pohjalta. Toinen näppärä vaihtoehto on myös kuukausihintainen Louna Helppo-sopimus. Sopimuksella on kulutuksen kokoon perustuva kiinteä kuukausihinta. Sen käyttäjänä tiedät aina mitä maksat sähköstäsi ja pystyt helpommin ennakoimaan tulevan laskusi määrän. 

Kulutuksen ajoittaminen on ekoteko 

Pörssisähkön hintataso muodostuu tuntikohtaisen kulutuskysynnän ja tarjolla olevan energian tuotantomäärästä. Mitä suurempi kulutuskysyntä, sen varmemmin joudutaan tuotantopuolella ottamaan mukaan kalliimpia tuotantomuotoja eli tuntihinta nousee. Jos uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi tuulivoimaa, on kyseisellä tunnilla tarjolla runsaasti, tuntihinta voi taas painua jopa negatiiviseksi. 

Sähkösopimusten hintataso pohjautuu pörssisähkön hintatasoon ja johdannaistuotteisiin, joilla energiayhtiö suojaa sopimukselle hankkimansa energian hinnan.  Jokainen meistä voi pyrkiä ajoittamaan omaa kulutustaan pois vuorokauden ruuhkaisimmilta tunneilta ja tällä pienellä teolla vaikuttaa koko energiajärjestelmän toimintaan. On ihan hyvä idea ladata omaan puhelimeen joku pörssisähkön hintatason kertovista apeista ja ottaa tavaksi seurata sitä ainakin silloin tällöin.  

Sähkön tuleva hinta on monen seikan summa 

Viime vuosien pohjalta tiedämme, että sähkön hintatasoa on hyvin vaikea ennustaa. Yleisesti ottaen sähkön keskihinnan ennakoidaan edelleen laskevan lähivuosina. Tämä johtuu paljolti siitä syystä, että energiantuotannon investointinäkymien valossa lähivuosina sähkön tarjontaa on kysyntää enemmän. Selvää on myös, että sähkön hintaheilahtelut kasvavat, koska sääriippuvaisen sähköntuotannon määrä yhä kasvaa. Kuten olemme myös energiakriisivuosista oppineet, geopoliittisen tilanteen kärjistyminen voi vaikuttaa nopeastikin sähkön ja muiden hyödykkeiden hintoihin. 

Toisaalta sähkön hintakehitys riippuu myös kulutuksen kehityksestä. Kulutuksen ennustetaan kasvavan vihreän siirtymän edetessä ja tällöin myös hintatason ennustetaan kasvavan maltillisesti. 

Sähkösopimuksen tekohetkellä kannattaa siis ensisijaisesti pohtia ekologisuutta ja sitä, miten paljon sähköasioihin haluaa ja jaksaa panostaa. Sen jälkeen kannattaa valita luotettava ja vastuullinen energiakumppani. Kärpäsestä ei myöskään kannata tehdä härkästä – palveluneuvojiltamme saat aina apua valintatilanteissa! 

Anne-Mari Niemelä 
Kuluttajamyynnin päällikkö 
Turku Energia Energiaratkaisut