Aurinkoenergialla mukavuuksia ja mielenrauhaa

Rinteessä olevan modernin talon katolla on aurinkopaneleita.
28.6.2023

Turku Energia oli yhteistyökumppanina Naantalin asuntomessuille vuonna 2022 valmistuneessa Torppa Rauhalassa, josta tuli Päivi ja Timo Ekmanin uusi koti. Vuosi asuntomessujen jälkeen elämä Naantalin Luonnonmaan saaristomaisemissa on asettunut uomiinsa.

– Asuimme talonrakennusprojektin ajan puolitoista vuotta tilapäisesti Turun keskustassa, ja messujen jälkeen tuli vähän tyhjä olo, että mitä seuraavaksi. Mutta kun saimme muuton valmiiksi ja tuli kevät, olemme viihtyneet oikein mukavasti, Timo kiittelee.

– Olemme viihtyneet oikein mainiosti. Täällä luonnon keskellä on upeaa seurata vuodenkiertoa ja helppoa elää kahden koiran kanssa, kehaisee Päivi.

Asuntomessujen kolmanneksi parhaaksi kohteeksi valittu Torppa Rauhala on varsin omavarainen energiantuotannon osalta, sillä talossa on sekä maalämpö että aurinkosähköjärjestelmä.

Energiantuotantoa helppo seurata kännykällä

Ekmanit seuraavat aurinkopaneelien tuotantoa aktiivisesti Solar Edge -sovelluksen avulla. Siitä on jo tullut molemmille tapa, vaikkapa torpan kesähuoneessa kahvitellessa.

– Mobiilisovellusta on kätevä ja helppo käyttää ja on mukavaa aina välillä kurkata, paljonko energiaa tulee. Nyt kun sähkön hinta on ollut korkealla, on mielenkiintoista seurata, keillä tutuilla on aurinkopaneelit kotona tai mökillä, ja vertailla tuotantoa. Siitä on tullut ystäväpiirissä ihan puheenaihe, vähän elvistellään, että kenellä paneelit tuottavat parhaiten, Timo nauraa.

Varsinais-Suomessa aurinkosähköä saa jo lähes ympäri vuoden, toki runsaimmin kesäkuukausina. Kesäkuussa Torppa Rauhalan aurinkovoimalan päiväkohtainen tuotto oli yli 50 kWh. Solar Edge -sovellus näyttää aurinkovoimalan tuotannon tunnin tarkkuudella ja vielä reaaliajassa.

– Esimerkiksi talvella huomasimme sovelluksen lukemista, että nyt on varmaan lunta jonkun paneelin päällä. Kävimme varovasti puhdistamassa paneelin, se auttoi ja näimme muutoksen sovelluksessa heti. Oli positiivinen yllätys, että näytölle nousi jo tammikuussa pieni vihreä palkki eli energiantuotantoa oli jo silloin. Helmikuussa palkki nousi enemmän ja maaliskuussa tuotantoa oli 200 kWh, huhtikuussa 800 ja toukokuussa 1200 kWh. On ollut positiivista havaita, että vaikka on pilvistäkin, kunhan ilma on kirkas, niin paneelit reagoivat ja se näkyy heti tuotantoluvuissa.

Helpotusta helteeseen ja maailman suojelun tuskaan

Ekmanit arvioivat kotinsa vuotuisen energiankulutuksen olevan noin 8 500–9 000 kWh. Siitä noin puolet pystytään kattamaan aurinkosähköllä. Toistaiseksi aurinkosähköä on käytetty pääosin lämmitykseen ja jäähdytykseen.

– Lämpimällä kaudella meillä kattokonvektori pyörii 24/7, ja tuntuu mukavammalta, kun sen sähkö tulee tuolta katolta. Meillä on sellainenkin turhake kuin poreamme, ja helpottaa tähän maailman suojelun tuskaan, kun sen tyhjennyksen, täytön ja lämmityksen voi ajoittaa aurinkoisiin päiviin. Kestää 2–3 päivää, kun vesi lämpiää ja lohduttaudun sillä, ettei siihen tarvitse käyttää verkkosähköä. Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta se tuntuu hyvältä tänä päivänä.

Jos aurinkovoimalan koko tuottoa ei pysty itse käyttämään, ylijäävän sähkön voi siirtää ja myydä sähköverkkoon. Myös Torppa Rauhalan väeltä aurinkosähköä on jäänyt Turku Energialle verkkoon myytäväksi. Maaliskuun tuotannosta verkkoon myytiin noin neljännes, 55 kWh, huhtikuussa noin puolet, hieman yli 400 kWh, ja toukokuussa 890 kWh.

– Sähkön myynti oli viime vuonna kannattavampaa, kun myydystä sähköstä sai parhaimmillaan 30 senttiä/kWh. Osa viime vuoden sähkölaskusta oli miinusmerkkisiä. Nyt kun sähkön pörssihinta on 2–3 sentin luokkaa, ei oikein kunnon hintaa tällä hetkellä saa, Timo sanoo.

Itse tuotettu ja käytetty aurinkosähkö pienentää sähkölaskua sekä ostetun sähkön että sähkönsiirron osalta. Ekmanit eivät ole laskeneet säästämäänsä sähköä rahassa, johtuen muun muassa pörssisähkön hinnan sekä kodin sähkön käytön ja tuotannon vaihteluista.

– Nykyisessä maailmantilanteessa, kun haetaan ekologisia ratkaisuja, ei se säästö ehkä ole niin merkityksellistäkään. Emme ole pitäneet tarpeellisena laskea tarkkaan takaisinmaksuaikaa tai kuinka paljon tuotantoa pitäisi olla. Elämme nykypäivässä ja tässä hetkessä ja olemme olleet hirveän tyytyväisiä, että sähkö tulee nyt omalta katolta. Hankintahintaa emme enää ole jälkikäteen miettineet, Päivi toteaa.

Aurinkoenergiaa jo neljä vuosikymmentä

Torppa Rauhalan katolla on tällä hetkellä yhteensä 18 kotimaista aurinkopaneelia, ja asennuksen pinta-ala on 36 neliömetriä. Huoneistoalaltaan Torppa Rauhala on 187 m2. Aurinkopaneelien määrää on mahdollista lisätä tulevaisuudessa.

– Nyt pärjäämme tällä perusinvestoinnilla, mutta tilanne saattaa muuttua vuosien saatossa, jos aurinkoenergian akkuteknologia kehittyy esimerkiksi niin, että aurinkosähköä pystyisi myös varastoimaan kesällä talven varalle. Vaikka olemme jo vähän iäkkäitä, olemme avoimia kaikelle uudelle teknologialle, varsinkin aurinkoenergian hyötysuhteen ja tehokkuuden kehittämiseen liittyen. Olemme ilmoittaneet Turku Energiallekin, että jos esimerkiksi Salosta tulee uusia innovaatioita, voimme toimia pilottikohteena, Timo pohtii.

Laadukkaat aurinkopaneelit tuottavat Suomen olosuhteissa sähköä jopa 40 vuotta. Lähes sen ajan Ekmanit ovat jo olleet puhtaasti aurinkosähkön varassa kesämökillään saaressa, jonne ei ole vedetty sähköjä. Aurinkosähköjärjestelmä on ekologinen ja järkevä ratkaisu, summaa Timo.

– Olemme olleet aurinkosähköön todella tyytyväisiä sekä mökillä että kotona. Myös yhteistyö Turku Energian kanssa on toiminut äärimmäisen hyvin. Esimerkiksi silloin kun meillä ei vielä ollut sovellusta käytössä, Turku Energia kävi sen meille asentamassa ja opastamassa. Turku Energia pitää hyvää huolta kuluttaja-asiakkaistaan yksilötasolla.