Kun yrityksen sähkösopimus oli viedä yöunet

Turku Energian ja CT-Ravintoloiden energiakumppanuus alkoi jo vuosituhannen alussa. Matkan varrelle on mahtunut myös kivikkoja, mutta yhteinen suunta on löytynyt keskustelun ja avoimuuden kautta.
Ruoka on ollut aina Carola ja Tero Sintosen intohimo. Vuonna 2001 he päättivät rohkeasti tehdä harrastuksestaan uran ja olivat mukana perustamassa Fontana-ravintolaa Turun ydinkeskustaan.
– Tykkäämme itse käydä usein ravintoloissa, ja kaikki ruokaan liittyvä on aina kiinnostanut meitä. Kummallakaan meistä ei ollut alan koulutusta, kun hyppäsimme ravintoloitsijoiksi. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että tämä on meidän juttumme. Nyt se on ollut sitä jo 23 vuotta, Tero Sintonen kertoo.
Vuonna 2008 Sintoset ostivat Fontanan kokonaan itselleen. Vuonna 2012 avattiin di Trevi, kaksi vuotta myöhemmin Tårget. Ravintolaperheen uusin jäsen on ranskalaishenkinen Amelie, joka avasi ovensa Vähätorilla maaliskuussa 2025. Nykyään CT-Ravintoloihin kuuluu kahdeksan omaleimaista ravintolaa sekä vierasvenesatamat Turussa ja Nauvossa.
– Emme koskaan lähteneet tavoittelemaan suurta ravintolaketjua, vaan halusimme rakentaa yksilöllisiä paikkoja, joissa viihtyisimme asiakkaina itsekin. Jokainen ravintola edustaa omaa ruokakulttuuriaan ja tunnelmaansa, jolloin vältämme kilpailun niiden välillä ja pystymme tarjoamaan asiakkaille jatkuvasti uutta, Sintonen kuvailee.
– Olemme molemmat tiiviisti mukana yrityksemme arjessa ja operatiivisessa toiminnassa, vaikka emme itse olekaan keittiössä tai salissa töissä. Carolalla on vahva rooli ravintoloidemme sisustuksessa ja suunnittelussa, Sintonen sanoo.
Yrityksen sähkösopimuksessa paikallisuus etusijalla
Energia-asiat näyttelevät ravintoloitsijan arjessa suurta roolia. Yrityksessä sähköä kuluttavat erityisesti uunit, kylmälaitteet ja valaistus, sillä ne ovat käytännössä koko ajan päällä.
– Ravintola-ala on todella suuri sähkönkuluttaja. Ravintolamme käyttävät sähköä aamusta iltaan, usein aamukahdeksasta iltakymmeneen. Meidän toimialallamme kulutus on aivan eri luokkaa verrattuna esimerkiksi parturi-kampaamoihin tai muihin pienempiin palveluihin. Sähkö on meille aivan ykkösasia ja olemme siitä hyvin riippuvaisia, Sintonen sanoo.
Turku Energia on toimittanut Sintosten yritykselle sähköä alusta asti.
– Meille on aina ollut tärkeää tehdä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa, oli kyse sitten keittiössä käytettävistä raaka-aineista tai yrityksen sähkösopimuksesta. Vaikka sähköä voi ostaa tänä päivänä oikeastaan mistä päin tahansa, me koemme, että tehtävämme on tukea paikallista toimintaa, Sintonen näkee.
Hän toteaa, että vaikka sähkö on aina ollut alalla iso kuluerä, sähkösopimukset eivät ennen 2020-lukua olleet samalla tavalla tapetilla kuin nykyään.
– Vielä joitakin vuosia sitten sähkö oli melko edullista riippumatta hirveästi sähkösopimuksesta. Vasta energiakriisin myötä, kun hinnat nousivat, ihmiset ja yritykset heräsivät tarkkailemaan omaa sähkönkulutustaan ja sähkösopimuksiaan.
Nuotio pihalle ja grillaamaan
Turku Energian ja CT-Ravintoloiden määräaikainen sähkösopimus oli umpeutumassa loppuvuodesta 2022, kun energiakriisi oli Euroopassa pahimmillaan. Uutta sopimusta oli hahmoteltu koko syksyn ajan, mutta toivottua markkinoiden tasaantumista ei tullutkaan. Päin vastoin.
– Halusimme tietysti saada uuden sopimuksen lukkoon, koska ei yritys ilman sähköäkään voinut olla. Myöskään pörssisähköön siirtyminen ei tuntunut vaihtoehdolta, kun joka puolelta peloteltiin hirmuhinnoista. Olimme Turku Energian kanssa tiiviisti yhteyksissä ja saimme heiltä sekä muiltakin sähköyhtiöiltä tarjouksia. Hinnat vaihtelivat todella paljon päivittäin, Sintonen kertoo.
– Joulukuussa olimme lähdössä Carolan kanssa Tukholmaan, kun sain Karvon Markukselta Turku Energiasta tarjouksen. Se oli voimassa vain kaksi päivää. Tuntui, että tässä ollaan puun ja kuoren välissä. Päätös oli kuitenkin tehtävä nopeasti, Sintonen muistelee.
Hän päätti kuitenkin nukkua yön yli.
– Sen jälkeen ilmoitin Markukselle, että helkkari sentään, ei me voida tähän lähteä. Uusi sähkösopimus olisi merkinnyt meille jopa 200 000 euron vuosittaista lisäkustannusta. Se oli mahdoton ajatus ravintolatoiminnalle, joka yritti vasta nousta jaloilleen koronan jälkeen. Mietin, että eikö tässä auta muu kuin sammuttaa kaikki sähkölaitteet, laittaa nuotio pihalle ja grillata siellä. Sytyttää kynttilät pöytiin ja saada sähkönkulutus minimiin, Sintonen sanoo.
Tilanne veti mietteliääksi myös Turku Energian konttorilla. Yritysmyyjät halusivat palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin, mutta sähkömarkkinoiden lakeja ei päässyt pakoon.
– Kyllä asiakkaiden turhautumisen ymmärsi varsin hyvin. Hintojen vaihtelu oli aivan käsittämätöntä, eikä kukaan ollut koskaan kokenut vastaavaa tilannetta. Oli mahdotonta antaa asiakkaille selkeitä suosituksia, koska sähkön hinnat heittelivät jatkuvasti. Energiayhtiöiden piti ostaa sähkö markkinoilta sen hetkiseen hintaan, minkä vuoksi tekemämme tarjoukset olivat voimassa hyvin lyhyen ajan, Turku Energian myyntipäällikkö Markus Karvo sanoo.
– Totta kai meille selitettiin, mistä hintojen nousu johtui: oli sotaa, kaasulinjojen räjähdyksiä ja monia muita tekijöitä. Sellaisessa tilanteessa taustasyiden avaaminen ei kuitenkaan juuri lohduttanut, kun tulevat sähkölaskut pelottivat aivan tosissaan, Sintonen muistelee.
Vaikeuksien kautta avoimeen dialogiin
Yrityksen uuden määräaikaisen sähkösopimuksen sorvaaminen päätettiin laittaa hetkeksi jäihin. Kun sähkömarkkinoiden horisontissa alkoi näkyä orastavaa auringonpaistetta vuoden 2023 alkupuolella, CT-Ravintolat siirtyi väliaikaisesti pörssisähkösopimukseen.
– Kiinteähintainen sähkösopimus on ravintola-alalla ehdottoman tärkeä. Sen ansiosta voimme tehdä tarkkoja budjetteja ja välttää suuria yllätyksiä kustannuksissa. Siinä tilanteessa halusimme kuitenkin odottaa, ennen kuin tekisimme määräaikaisen sopimuksen, Sintonen sanoo.
Kun sähkömarkkinat tasaantuivat kesällä 2023, CT-Ravintolat solmi uuden, kiinteähintaisen sähkösopimuksen Turku Energian kanssa.
– Tilanne on nyt onneksi rauhoittunut, ja nykyään yrityksen sähkösopimuksen hintataso vastaa suurin piirtein sähkömarkkinoiden keskihintaa. Nykyinen sopimuksemme on katkolla jälleen syksyllä, mutta eiköhän tällä kertaa päästä uuteen sopimukseen paljon helpommin, Sintonen naurahtaa.
Arvokkaimpana oppina energiakriisistä jäi käteen avoimen keskusteluyhteyden merkitys.
– Koko tilanne tuntui käsittämättömältä, kun ennen niin arkisesta hyödykkeestä oli yhtäkkiä tullut luksustuote. Välillä mieleen nousi kysymys, että onko tässä jokin koira haudattuna. Oli kuitenkin tärkeää, että koko ajan oli olemassa avoin yhteys ja nimetty turkuenergialainen, jonka kanssa pääsi keskustelemaan. Tärkeintä meille on, että energiayhtiössä ymmärretään asiakasta vaikeassa tilanteessa, Sintonen toteaa.
Turku Energian Karvo näkee, että asiakassuhteen ylläpitämisessä paikallisuus on valttikortti.
– Jokaisella asiakkaalla on omat tarpeensa ja toimintaympäristönsä. Jotta niitä voi aidosti ymmärtää, pitää olla läsnä. Paikallisuus antaa meille mahdollisuuden nähdä asiakkaidemme arkea ja auttaa heitä parhaalla mahdollisella tavalla, Karvo sanoo.
Teksti: Juho Heikkinen
Kuvat: Katariina Torikka